House of Sand Monochromatic Minimalism Casa – Valencia, Spain 🇪🇸

A modern cantilever stacked residential home and recording studio idyllically overlooking the Mediterranean in Valencia, Spain by Fran Silvestre Arquitectos

  • Name: House of Sand
  • Bedrooms: 4
  • Bathrooms: 4
  • Size: 3,369 sq. ft.
  • Built: 2020

Perched on the Mediterranean coastline, where a majestic dune serves as a natural bulwark against storms, the House of Sand by Fran Silvestre Arquitectos exemplifies a harmonious interplay between architecture and environment. The design employs a distinct configuration of two voluminous structures aligned perpendicularly, epitomizing the firm’s commitment to minimalist aesthetics in a striking monochromatic white palette. This strategic orientation not only respects the existing topographical conditions but also leverages them to enhance the dwelling’s functionality and aesthetic appeal.

In a deliberate inversion of traditional layouts, the residence’s spatial arrangement maximizes the scenic vistas afforded by its unique setting. The communal living areas are elevated to the upper floor, providing unobstructed views over the dune to the sea beyond. This level extends outward in a dramatic cantilever, forming a cloister-like space that filters southern light into the main bedroom while simultaneously offering shade to the more private zones beneath. The lower level is dedicated to the night-time functions and opens onto a serene garden, meticulously landscaped with native flora, thereby ensuring intimacy and tranquility.

The architectural narrative of the House of Sand is further articulated through its circulation elements. A prominently positioned staircase at the intersection of the two volumes delineates the primary access point, enhancing the structure’s geometric clarity. This design choice not only facilitates a seamless flow between the house’s distinct areas but also integrates the indoor spaces with the external environment, including an inviting pool area. The result is a residence that stands as a testament to the thoughtful and responsive architecture that characterizes Fran Silvestre Arquitectos’ approach to modern living spaces.

  • Architect: Fran Silvestre Arquitectos
  • Interior Design: Alfaro Hofmann
  • Photography: Diego Opaza
  • Location: Valencia, Spain

Floor Plans

Contact

Cookies - FAQ - Multiplex - Privacy - Security - Support - Terms
Copyright © 2024 Solespire Media Inc.