Centennial Tree House Luxury Residence – Dunbar Walk, Singapore πŸ‡ΈπŸ‡¬

Centennial Tree House Luxury Residence - Dunbar Walk, Singapore
  • Type: Modern Contemporary
  • Bedrooms: 4
  • Bathrooms: 5
  • Size: 8,400 sq. ft.
  • Built: 2012

The Centennial Tree House design is a tangible facet of an ideal luxury home for an introvert that was created to be a serene protective enclosure of solitude within the city. Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energizing for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within. As such, that fortitude and strength is visually given expression by a hundred-year-old frangipani tree literally found within, centred in a large grassed courtyard surrounded with water.

The facade is entirely sealed off in most areas and veiled by fixed timber screening in others. The purity of intention to internalise results in a purity of architectural elevation on three sides; there is no yard, opening, back of house, but a pebbled path between a rhythmic timber screen and a lush wall of polyalthias. Visually, the aesthetics exclude both physically and psychologically, but the timber screens along the periphery of the 1st storey allow breezes to comb through, refreshing the sheltered corridors and living spaces. The central court encourages this, acting as both a light and air well. Throughout the day as the environment changes, the breezes shift, the house breathes. The only area where the timber screens can be opened is between the second storey master bedroom and the court. Motors silently fold the screens away, linking the court to the bedroom.

The central air and light well are key to the experience and enjoyment of the house through the day as the light shifts, different walls, passages, are literally seen in a different light, or shade or shadow. The centennial tree awakes, basks, and rests; and the surrounding spaces share that experience. The aesthetic encounter is intensified perhaps because there are no distractions from the world outside; Even the world outside is acquired as the sky above is framed by the court and forms part of the spatial composition. The elemental reduction of sky above, water surrounding an island of grass below, all axially centred by the stolid tree distils for what life can and should be; a re-focus on the basics being pure, simple, and celebrated.

  • Architect: Wallflower Architecture + Design
  • Photography: Albert Lim
  • Location: 46 Dunbar Walk, Singapore 459345

Sections